Stervensbegeleiding

 

begeleiding

Beeldende therapie bij stervensbegeleiding kan u in de laatste fase van uw leven verlichting bieden van psychische lasten zoals boosheid, angst, depressie en rouw. Tijdens de therapie krijgt u de mogelijkheid om veelal zonder woorden uw gedachten en gevoelens te uiten, en of te verwerken, door middel van allerlei beeldende materialen en mogelijkheden. Elke beeldende vorm wordt zoveel als mogelijk afgestemd op uw wensen, behoeften en mogelijkheden. Het doel van de therapie is dat u een positieve ervaring beleeft op dat moment van uw leven.

U krijgt in principe individuele therapie waarbij er alle ruimte wordt gecreeërd voor ontspanning, verwerking, acceptatie, loslaten, afsluiten en berusting. Het is ook mogelijk om samen met uw familie of vrienden te werken aan een werkstuk. Dit werkstuk kan alle betrokkenen helpen bij hun rouw- en verliesverwerking. Als u dat wenst, kunt uw werkstukken schenken aan uw naasten als een tastbare herinnering of troost. Wat er met uw werkstukken gaat gebeuren, zal ten alle tijden uw beslissing zijn.

Spiritualiteit en filosofie spelen in een laatste levensfase een belangrijke rol met betrekking tot zingevingaspecten. Tijdens de therapie zal ik u, indien u hier behoefte aan heeft, alle aandacht, veiligheid en ruimte bieden om hierin uw eigen ´beeldende´ weg te kunnen volgen.

Voor beeldende therapie bij stervensbegeleiding kom ik voor u naar het hospice, bij u thuis of naar het
ziekenhuis. Ik zorg voor de materialen en ik laat de ruimte waarin de therapie heeft plaatsgevonden, ook weer schoon achter. Omdat stervensbegeleiding berust op integrale zorg, heb ik voor aanvang van de therapie graag overleg met de palliatieve zorgaanbieders.